خون چگونه سرطانی می شود؟

ساخت وبلاگ

خون چگونه سرطاني مي‌شود؟

در مورد انواع لوسمي‌هاي حاد متاسفانه باوجود همه تلاش‌هايي که انجام شده درمان اين افراد با 20 سال قبل هيچ تفاوت قابل‌توجهي ندارد.

سرطان خون يا لوسمي يا لوکميا بيماري پيشرونده و بدخيم اعضاي خون‌ساز بدن است اما در صورت تشخيص به موقع در مواردي تا 90 درصد باعث بهبود اين سرطان مي‌شود.

ازسرطان خون آماري در ايران نداريم
آمار دقيقي درباره ميزان شيوع سرطان خون در ايران وجود ندارد و نمي‌توان تنها براساس چند مطالعه در جامعه آماري کوچک قضاوت کرد. مثلا ممکن است طي يک مطالعه کوچک شهري خاص مستعد سرطان مشخصي تشخيص داده شود اما اين موضوع قابل تعميم به کل کشور نيست. در ميان انواع سرطان‌هاي خون، سرطان‌هاي خون حاد AML از انواع شايع سرطان خون در دنياست. هيچ پزشکي نمي‌تواند براساس تعداد بيماران خودش آمار بدهد زيرا موقعيت علمي و شهرتي که يک پزشک در جامعه دارد نوع بيمارانش را مشخص مي‌کند و نمي‌توان پزشکي که صرفا روي خون‌شناسي کار مي‌کند و هيچ سرطان ديگري را نمي‌بيند با ديدن افزايش چند بيمار   CMLشيوع آن را بيشتر درنظر بگيرد زيرا اين احتمال وجود دارد که توجه بيماران CML به آن پزشک بيشتر شده باشد، بنابراين از لحاظ علمي هيچ پزشکي نمي‌تواند آمار درستي از سرطان بدهد. آمار ايران هنوز اعلام نکرده است که بيماري خاصي نسبت به مشابه جهاني‌اش شيوع بيشتري در کشور داشته است. اما در مراجع کلي سرطان CLL در ايالات‌متحده بيشتر است اما در آسياي جنوب‌غربي شيوع کمتري دارد که شايد دليلش اين باشد که سالمندي در کشور ما کمتر است و اکثريت جامعه جوان هستند و چون CLL بيماري سالمندي است ممکن است شيوعش از نظر آماري بيشتر باشد.

سرطان خون چيست؟
منظور از لوسمي افزايش سلول‌هاي خوني سفيد است که به گلبول سفيد معروف هستند. بخشي از وظايف سلول‌هاي اجدادي موجود در مغز استخوان ساخت گلبول‌هاي سفيد به منظور تامين سيستم دفاعي بدن است. دو گروه گلبول سفيد در بدن وجود دارد. يک گروه از خانواده لنفوسيت‌ها هستند و يک گروه غيرلنفوسيتي که به اصطلاح به آن گرانولوسيت گفته مي‌شود. وقتي اينها دچار سرطان مي‌شوند يعني سلول‌هــاي اجدادي مغز استخوان ديگر تابع قانون طبيعي رشد و تقسيم سلول نيستند و به صورت لجام گسيخته شروع به تکثير بي‌رويه سلول‌ها مي‌کنند. منظور از لوسمي به طور کلي يعني تکثير بي‌رويه سلول‌هاي اجدادي گلبول‌هاي سفيد در مغز استخوان.

انواع سرطان خون
اگر تکثير بي‌رويه سلول‌هاي اجدادي گلبول‌هاي سفيد در مغز استخوان ادامه داشته باشد و مانع بلوغ سلول‌ها شود و اين سلول‌ها مدام مشابه خودشان را توليد کنند و به شکل نارس در مغز استخوان تجمع پيدا کنند، به آن لوسمي حاد گفته مي‌شود. اما اگر توليد در مغز استخوان افزايش پيدا کند و بلوغ هم مهار نشود به اين حالت لوسمي مزمن گفته مي‌شود. لوسمي‌هاي حاد و مزمن هر دو به دو دسته تقسيم مي‌شوند؛ لوسمي‌هايي از خانواده لنفوسيت و لوسمي‌هاي از خانواده غيرلنفوسيت‌ها.

تشخيص چطور انجام مي‌شود؟
به طور کلي سرطان‌هاي خون وقتي مشخص مي‌شوند که دير شده است اما با آزمايش خون ساده مي‌توان به راحتي لوسمي‌ CML را تشخيص داد.  يکي از نشانه‌هاي سرطان خون کمبود گلبول سفيد و پلاکت است اما تعداد گلبول‌هاي سفيد و پلاکت به تنهايي تعيين‌کننده سرطان نيست و هيچ آزمايش پيش تشخيصي براي سرطان خون وجود ندارد.

درمان چگونه انجام مي‌شود؟
در مورد درمان سرطان مزمن غيرلنفوسيتي تا 20 سال قبل در نهايت 3 تا 5 سال بر طول عمر بيمار افزوده مي‌شد و بعد از مدتي بيماري سر ناسازگاري برمي‌داشت. با پيدا شدن درمان‌هاي جديد که به آن هدف‌درماني گفته مي‌شود داروهايي ساخته شده که از رشد سلول به صورت بيولوژيک جلوگيري مي‌شود و ديگر اين‌طور نيست که داروي شيمي‌درماني مانند سم وارد بدن شود و سلول طبيعي هم آسيب ببيند. با داروهاي جديدي که از خانواده‌هاي مهار کننده تيروزين کيناز هستند،‌ دارو وارد سلول مي‌شود و حيات سلول را به صورت بيولوژيک مختل مي‌کند. حدود 80 درصد بيماران CML (لوسمي مزمن غيرلنفوئيدي) با اين روش جديد درمان شده‌اند. در لوسمي مزمن لنفوئيدي با استفاده از آنتي‌بادي‌هاي مونوکلونال طول عمر بيماران افزايش پيدا کرده و اگر تا مدتي قبل 5 سال بود در حال حاضر به 8 سال رسيده است.

در مورد انواع لوسمي‌هاي حاد متاسفانه باوجود همه تلاش‌هايي که انجام شده درمان اين افراد با 20 سال قبل هيچ تفاوت قابل‌توجهي ندارد. تنها اميدي که در چند سال اخير جان گرفته پيوند مغز استخوان است که اگر بتوان با شيمي‌درماني به صورت موقت سلول‌هاي سرطاني را سرکوب کرد و بيماران دهنده مناسب براي مغز استخوان پيدا کنند مي‌توان آنها را تحت پيوند مغز استخوان قرار داد اگر شانس نجات بيمار با شيمي درماني 20 درصد باشد با پيوند به 50 درصد مي‌رسد.

گردآوري: گروه سلامت سيمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : مجله سيب سبز

اتاق بهداشت مدرسه...
ما را در سایت اتاق بهداشت مدرسه دنبال می کنید

برچسب : سرطان خون,لوسمی,تالاسمی,انواع سرطان خون,درمان سرطان خون,تشخیص سرطان خون, نویسنده : خانم بهداشت salamatyar بازدید : 864 تاريخ : جمعه 10 مرداد 1393 ساعت: 21:08