9 مرداد ماه روز اهدای خون

ساخت وبلاگ

به بهانه "روز اهداي خون"

خون سالم، نجات دهنده زندگي است.

9 مرداد، سالروز تاسيس سازمان انتقال خون ايران، روز اهداي خون نامگذاري شده است.

خون سالم، نجات دهنده زندگي است. همه روزه، در سراسر جهان بسياري از افراد به خون و فرآورده هاي خوني نياز پيدا مي کنند، به طوري که از هر سه نفر، يک نفر در طول زندگي احتياج به تزريق خون و فرآورده هاي خوني دارد. بارزترين مثال براي موقعيت هايي که در آن نياز مبرم به خون پيدا مي شود عبارت است از : زمان بروز حوادث و سوانح گوناگون نظير تصادفات رانندگي، سوختگي ها و اعمال جراحي.
همچنين خانم هاي باردار در حين زايمان و نوزادان، به خصوص نوزادان نارسي که به زردي دچار مي شوند، از ديگر نيازمندان به خون مي باشند. بيماران سرطاني که تحت شيمي درماني يا اشعه درماني قرار دارند هم از مصرف کنندگان خون و فرآورده هاي آن هستند و بسياري از بيماران ديگر مانند بيماران تالاسمي و هموفيلي نيز ناگزيرند براي بهره مندي از يک زندگي نسبتا طبيعي، براي تمامي عمر خون يا فرآورده هاي خوني به طور منظم دريافت نمايند.

در حال حاضر، با وجود پيشرفت هاي چشمگير در زمينه علم پزشکي، هنوز هيچ گونه جايگزين مصنوعي براي خون ساخته نشده است و فقط خوني که توسط انسان هاي نيکوکار اهدا مي شود، مي تواند جان انسان هاي ديگر را از مرگ نجات بخشد. عدم وجود جايگزين مناسب براي خون، محدود بودن مدت زمان نگهداري خون و فرآورده هاي خوني، و نياز هميشگي به خون و فرآورده هاي آن سبب شده تا اهداي خون از اهميت و جايگاه ويژه اي برخوردار شود.

شما ممکن است در تعطيلات نوروزي يا تعطيلات تابستاني آن قدر مشغول برنامه ريزي براي اوقات فراغت خود و ترتيب دادن مسافرت ها و برنامه هاي تفريحي شويد که در آن روزها از اهداي خون غافل شويد، اما هيچ گاه نبايد فراموش کنيد که بيماري، سوانح و تصادفات هرگز تعطيل پذير نيستند و مطمئن باشيد که سازمان انتقال خون، در همه اين روزها، بي صبرانه منتظر حضور شما خواهد بود.

شرايط اهداي خون

- چه کساني مي توانند خون اهدا نمايند؟

- چه کساني اجازه ندارند خون اهدا نمايند؟

- آيا من هم مي توانم خون خود را اهدا نمايم؟

- آيا اهداي خون براي من ضرري ندارد؟

اين ها پرسش هايي هستند که شايد تا کنون در زمينه اهداي خون به ذهن بسياري از شما رسيده باشند.
وقتي سخن از سلامت خون به ميان مي آيد، به اين معناست که ما مي خواهيم اطمينان يابيم با تزريق خون به بيمار، صدمه اي به او نمي زنيم و در عين حال سلامت اهدا کننده خون را نيز به خطر نمي اندازيم. از اين رو تمامي مراکز اهداي خون براي اهداي خون شرايطي را در نظر مي گيرند. بعضي از اين شرايط به خاطر حفظ سلامت فرد اهدا کننده خون و برخي ديگر به منظور حفظ سلامت گيرنده خون در نظر گرفته شده اند.

پزشک اهدا کنندگان پيش از اهداي خون، داوطلبين را بررسي مي کند. اين بررسي شامل مصاحبه پزشکي درباره سوابق پزشکي و رفتارهاي فردي و انجام يک معاينه مختصر مي باشد. در صورتي که فرد تمامي شرايط لازم براي اهداي خون را داشته باشد مي تواند خون اهدا كند.

برخي شرايط عمومي اهداي خون

* سن بين 17 تا 65 سال

* حداقل وزن 50 کيلوگرم

* تعداد نبض بين 50 تا 100 ضربه در دقيقه

* فشار خون بين 90 تا 180 ميلي متر جيوه

* حداقل هموگلوبين خون 12.5 ميلي گرم در دسي ليتر

* حداقل فاصله بين دو اهدا 8 هفته کامل

* بيشترين تعداد اهداي خون براي آقايان 4 بار در سال وخانم ها 3 بار در سال

* درجه حرارت بدن نبايد بيشتر از 37.5 درجه سانتي گراد باشد

* ناشتا نباشند

* دچار ضعف يا خستگي مفرط نباشند

توصيه هاي پس از اهداي خون

* توصيه مي شود پس از اهداي خون به مدت 15 دقيقه در محل خونگيري استراحت نماييد و نوشيدني و مواد خوراکي را که در اختيار شما قرار مي گيرد، ميل نماييد.

* مراقب محل خونگيري روي دست خود باشيد و حداقل تا 4 ساعت به پوششي که خونگير بر روي آن قرار داده، دست نزنيد.

* به دستي که از آن خون گرفته شده است فشار وارد نکنيد و و حداقل تا 4 ساعت پس از خون دهي، با آن دست بار سنگين بلند نکنيد.

* روزتان را به آرامي بگذرانيد. شما مي توانيد به فعاليت هاي روزمره خود بپردازيد، اما فعاليت اضافه انجام ندهيد و از انجام کارها و فعاليت هاي ورزشي سنگين در آن روز  بپرهيزيد.

* حداقل تا يک ساعت پس از اهداي خون از استعمال دخانيات بپرهيزيد.

* چنانچه پس از اهداي خون، دچار سرگيجه شديد و يا آن که احساس ضعف کرديد، سريعا روي زمين دراز بکشيد و پاهايتان را بالا قرار دهيد.

* ممکن است پس از اهداي خون، کبودي مختصري در ناحيه ورود سوزن ايجاد شود که به علت جمع شدن کمي خون در بافت هاي اطراف محل خونگيري است. اين کبودي ظرف يکي دو روز آينده برطرف مي شود و جاي هيچ گونه نگراني ندارد.

* براي جبران خوني که اهدا کرده ايد، مقدار بيشتري نوشيدني ميل کنيد و غذايي کامل بخوريد. سعي کنيد از غذاهاي مغذي و غني از آهن، بيشتر استفاده کنيد؛ غذاهايي مانند انواع گوشت قرمز، مرغ و ماهي، حبوبات و غيره.

براي کسب اطلاعات بيشتر در اين زمينه، مي توانيد به سايت "سازمان انتقال خون ايران" با آدرس www.ibto.ir مراجعه نماييد.

گردآوري: گروه سلامت سيمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : تبيان

اتاق بهداشت مدرسه...
ما را در سایت اتاق بهداشت مدرسه دنبال می کنید

برچسب : روز اهدای خون,شرایط اهدای خون,توصیه ها بعد از اهدای خون,واجدین دریافت خون, نویسنده : خانم بهداشت salamatyar بازدید : 772 تاريخ : جمعه 10 مرداد 1393 ساعت: 20:34